Wat is Bulldog voor belachelijke naam?

Mensen bedenken soms rare dingen. Zo kwam lang geleden iemand op het idee om honden met stieren te laten vechten. De lol was er al snel van af, want de hond werd steevast op de hoorns genomen. Men had dus een gespierde, vasthoudende en lage hond nodig. Die stierennek pakken, doorbijten en vasthouden.
En ziedaar: de Engelse Bull(!)dog.
Ik heb in de annalen geen uitslagen gevonden, maar ik schat zo in dat de hond regelmatig winnaar werd.

De houdbaarheidsdatum

Ter introductie: de hond op de foto's is Henk. Henk is uiteindelijk twaalf jaar geworden. Maar hij heeft bepaald geen hondenleven gehad: er werd uitzonderlijk goed voor hem gezorgd. Twaalf jaar is een uitzondering bij dit ras. Veel Bulldoggen overlijden vroegtijdig als gevolg van hartfalen. Reken op een jaar of zeven, acht als je positief denkt. Wat goede zorg inhoudt, lees je verderop.

 

Karakter

Haal je met een Engelse Bull een moordmachine in huis? Nee dus.
Dat moorddadige karakter is er in de loop van de eeuwen wel uitgefokt. 'Onze' Henk had overigens wel de neiging een mindervalide als natuurlijke prooi te zien, maar het bleef bij grommen. Elke Bull heeft natuurlijk zijn eigen karakter, maar er zijn een paar dingen gebleven.
De vasthoudendheid, bijvoorbeeld. Door onhandigheid botje onder de bank geschoven? Die bank zal opzij gezet worden, inclusief de mensen die daarop zitten. Verder mag je rekenen op een onvoorstelbare hoeveelheid eigenwijsheid. Een Bulldog doet niets waar-ie geen zin in heeft. Apporteren? Grote kans dat je dat balletje zelf gaat halen.
Uitlaten omdat je uit wil slapen? Vergeet het, maar je hebt nog wel een kans als je kwistig met koekjes strooit (okee, één plas dan).

Opvoeding

Dom beest, lijkt het. Nee. Sterker nog, het beest is bijzonder intelligent. Je kunt hem bijvoorbeeld wel degelijk los laten lopen en leren zonder commando te stoppen bij een stoeprand. Okee, hij is niet geschikt als blindengeleidehond. Neem maar als uitgangspunt dat hij zelf het nut ergens van in moet zien om het te doen. Doe dat gedurende de hele opvoeding. Hij leert snel en kan bijvoorbeeld zelfs binnen twee weken zindelijk zijn. Henk had weleens diarree, maar gaf dat altijd duidelijk aan en hield het zelfs op als we niet thuis waren. Beloning is het toverwoord, hard straffen is taboe. Hard straffen beschadigt hem voor het leven. Hij is intelligent genoeg om te weten wat wel en niet goed is, maar je moet hem daarvan wel even overtuigen.
Niet onderschatten lijken de toverwoorden.

Kuren en bijzonderheden*

De Engelse Bull heeft extreem korte ademhalingswegen. Een narcose is dus bijzonder riskant. En hij is dus beslist niet geschikt om, gezellig met het baasje op de fiets, een uurtje mee te lopen: hij bezwijkt aan een hartaanval. Verder zijn veel voorkomende 'afwijkingen': een derde ooglid (meestal in het eerste levensjaar) dat operatief verwijderd moet worden, ontsteking in het oor en bij de tenen en storinkjes in de spijsvertering (alles vrij gemakkelijk zelf te verhelpen). Geurklieren die moeten worden uitgeknepen, leiden tot extreem 'jeukgedrag' ter hoogte van z'n kont.
Zwemmen kan hij niet (hij is, zeg maar, topzwaar). Traplopen is om dezelfde reden taboe.

De beste zorg

Een paar tips die je Bulldog een langer leven kunnen bezorgen. Probleem is dat de Bulldog bij problemen meestal geen 'normaal' hondengedrag vertoont (tja, eigenwijs). In het begin zul je de neiging hebben bij 'raar' gedrag de dierenarts op te zoeken. Overigens is het zeer verstandig, misschien wel noodzakelijk, een dierenarts te zoeken die meer weet over dit ras. Maar goed, later leer je de signalen herkennen en weet je negen van de tien keer of de dierenarts nodig is of niet.

Een Bull kan bijvoorbeeld slecht tegen warmte. Zorg voor een koel plekje thuis (ventilator is favoriet) en neem op warme dagen gewoon wat water mee als je hem uitlaat. Is hij je dankbaar voor, want de route inkorten of iets dergelijks komt in zijn woordenboek niet voor. Heeft hij het te warm, laat hem rusten op een zelfgekozen koele plek. Laat hem lekker hond zijn en de geursporen definiëren (kan even duren). Trek hem niet weg, omdat je zonodig naar huis moet.

Algemeen, maar belangrijk: voel je niet de 'baas'. Een Bulldog weet wat goed voor hem is.

Andere dieren

Zoals duidelijk zal zijn: een Engelse Bulldog is een 'karakterdier'. Een beetje een buitenbeentje in hondenland. En zoals dat gaat met sterke karakters, wordt er soms vreemd gereageerd.
Honden die echt nooit bijten kunnen venijnig uithalen, agressieve honden deinzen terug.
Kijk dan maar eens naar de historie.
En waarom je voor de Engelse Bulldog hebt gekozen.

En wat krijg ik voor al die moeite terug?

Behalve een schetenlatende, boerende, kwijlende en hard snurkende macho verkrijg je met een Engelse Bulldog een maatje voor zijn leven. Een geweldige hond die je lachspieren voortdurend activeert. Een vriend die altijd duidelijk maakt dat-ie je waardeert en het voor je op zal nemen. Laat 'm z'n gang gaan en ga je gang.
Je bent een vriend rijker...

O ja, op mijn welkomstpagina had ik eveneens beloofd iets te zeggen over de aanschaf van een Bull. De pagina waar ik de meest actuele info daaromtrent vond, was die van de

Engelse Bulldoggen Club.

Terug naar welkomstpagina

* Uit de statistieken (m.n. zoektermen) van deze webpagina blijkt dat veel mensen moeite hebben met de Engelse Bulldog, bijvoorbeeld met de opvoeding. Daarover heb ik al wel voldoende gezegd, maar soms zijn dingen te simpel voor woorden. Daarom maar wat algemeenheden, hoewel ik daar niet vrolijk van word...

- De spijsvertering is een van de gevoeligste 'onderdelen' van een Bull: goed hondenvoer is, uiteraard, een eerste vereiste (mensenvoer is voor mensen, bij elkaar gemalen afval is goed voor een vuilnisbakkie);
- eventuele diarree is vrij gemakkelijk te verhelpen door gekookte witte rijst progressief te mengen met het gebruikelijke voedsel. Losse opmerking daarbij: als je nou merkt dat de smaak 'kalkoen' steeds problemen veroorzaakt, geef dan gewoon geen kalkoen meer..;
- het beruchte derde ooglid verschijnt gelukkig in de jonge jaren, meestal zelfs in het eerste jaar. Hoe ouder een Bulldog wordt, hoe riskanter een operatie onder narcose;
- ontsteking van de voetbedden (komt niet vaak voor) is niet operatief te verhelpen: regelmatig de voeten wassen in een badje met soda;
- traplopen naar boven is algemeen geen enkel punt: dat vereist trekkracht (in de voorpoten) en die is er genoeg. Motivatie speelt daarbij een grote rol. Traplopen naar beneden vereist echter remming, beperking van kracht. En daar heeft een Bulldog nog nooit van gehoord...